Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Јапонија, дефинитивниот пад на јакузите

Долго време, јапонските организирани криминални банди претставуваат дел од урбаната легенда. Но, сега, со уредбата за нивно исклучување од општеството и заострувањето на полициските контроли, јакузите изгубија 70 отсто од своите членови за 15 години. Дури, сега, е сè потешко и да преживеат.


Од Јута Јагишита*
*Новинар


Фото: Aleksandar Pasaric/Pexels

Киношита Таро[1] смета дека имал среќа. Овој молер во четириесеттите години, со кратка коса и цврста градба, го пие своето ладно кафе додека го гледа постојаното доаѓање и заминување на автомобилите во неговото соседство, кое се наоѓа јужно од Токио. Од него произлегува посебно спокојство. Нема индикации дека пред десет...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW