Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Израел, подемот на ултра-национализмот

Во јуни 2022 година, Фондацијата Бурк ја дефинираше својата идеологија со објавување манифест со наслов : „Национално-конзерватизам. Декларација за принципи. Францускиот читател ќе открие силен мирис на петаинизам, но повторно, со отсуство на антисемитски референци. Во преамбулата може да се прочита : „Сметаме дека традицијата на независни, самоуправни национални држави е неопходна основа за праведна јавна ориентација кон патриотизам, храброст, чест, лојалност, религија, мудрост и семејство, маж и жена, Шабат, разум и правда. Ние сме конзервативни затоа што сметаме дека овие доблести се суштински за одржување на нашата цивилизација.“


Од Чарлс Ендерлин*
*Новинар


Фото: Cottonbro/Pexels

Следните парламентарни избори ќе се одржат во Израел на 1 ноември, по петти пат за нешто повеќе од три години. Анкетите го потврдуваат подемот на националистичката десница со нејзините сојузници во религиозните ционистички формации - феномен особено видлив кај младите од 18-25 години. Проекциите даваат големо мнозинство од седумдесет и...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW