Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Грузија, опсесијата на Русија

Во октомври, во Грузија ќе се одржат општински избори под покровителство на Европската унија. Преку гласањето ќе мора да се одлучи помеѓу два непомирливи политички табори, кои од пред една година не седат заедно во Парламентот и кои меѓусебно се обвинуваат дека играат во рацете на Москва. Бидејќи руското прашање ја прогонува политичката арена, грузиското општество има повеќе амбивалентни односи со својот северен сосед.

Од нашиот специјален дописник Пјер Даум
Новинар


Фото: Moustafa Elsamadouni/Pexels

Само што го напуштивме Гори, локалното момче и неговиот огромен музеј подигнат во чест на Јосиф Сталин, кога требаше да застанеме пред колибата што ја чуваат двајца грузиски полицајци. „Пред сè, не кажувајте ништо!“ шепоти Натја Јалабаџе, антрополог од Универзитетот во Тбилиси, која служи како наш водич. Ќе им кажам...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW