Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Германија: дебакл и конфликт на една ориентација

Под одреден праг, изборниот пораз веќе станува ќотек. И веројатно вака треба да се опише катастрофалниот резултат од 4,9% на германската Лева партија на сојузните избори во Германија минатиот септември. Само примената на посебно правило го спасува нејзиното присуство во Бундестагот: дури и да не ја премине изборната граница од 5 отсто, партијата што ќе добие мнозинство во најмалку три изборни единици (од 299), може да формира пратеничка група….

Од Питер Вал*
Автор на Gilets Jaunes – Anatomie einer ungewöhnlichen sozialen Bewegung, Papyrossa-Verlag, Келн.


Фото: Ingo Joseph/Pexels

Под одреден праг, изборниот пораз веќе станува ќотек. И веројатно вака треба да се опише катастрофалниот резултат од 4,9% на германската Лева партија на сојузните избори во Германија минатиот септември. Само примената на посебно правило го спасува нејзиното присуство во Бундестагот: дури и да не ја премине изборната граница од...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW