Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Успех на малите производители, пропаст на традиционалните земјоделци

Во Бретања, два селски света не се прифаќаат еден со друг

Веќе три генерации, моделот што го промовираат државните власти и Националната федерација на синдикати на земјоделци (FNSEA) не е променет. Животот од друга страна, е навистина променет. Нови куќи, цели нови населби им посакуваат добредојде на семејствата кои повеќе не можат да се населат покрај крајбрежјето поради зголемените цени. За да издржат, земјоделците се држат до работата, работат уште повеќе

Истражување на Маел Мариет
Новинар


Фото: Jean-Louis Aubert / Unsplash

Голем знак го привлекува вниманието на возачите, дури и застануват за време на сообраќајниот метеж во месец август на патот што води кон Квиберон, луксузно приморско одморалиште во јужна Бретања: „Фарма на Роџер, производител на сирење. Отворена секој ден од 17 до 19:30 часот. Молзење крави околу 18 часот“. Љубопитниот патник кој ќе...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Април 2021.
Доколку сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW