Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Вината на медиумите

Медиумските басни овозможуваат да се конструира внатрешниот непријател со цел да се подготви јавното мислење за донесување едно репресивно законодавство… Oткако напаѓачите на Капитол се распрснати или уапсени, новоизбраниот претседател Бајден сега ги нарекува „домашните терористи“, бидејќи „Тој има намера да даде итен приоритет на законот против внатрешниот тероризам, па затоа и му беше предложено да создаде функција во Белата куќа посветена на организацијата на борбата против насилните екстремисти“.

Од Серж Халими и Пјер Рембер


Фото: AbsolutVision / Unsplash

Кога војната ќе заглави, оние што сакаат да ја продолжат, можат да го сторат тоа на многу начини. Тие гласно тврдат дека отчукал „последниот час“, дека сега да му се препуштиш на непријателот би значело „забодување нож во грб“ на војниците кои се жртвувале со години за војната. Ваквите гласни...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW