Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Употреби на сочувство

Поимот „ранливост“ е погубен во овој поглед. Зборот е силен. За време на пандемијата, „ранливите луѓе“ беа во фокусот на вниманието. Енциклопедијата Ларус ги нуди различните значења: „Лице што е изложено на примање рани, удари. Лице што е подложно на последиците од некоја болест, што може да биде лесна цел за напад на непријателот. Лице што со неговите недостатоци, неговите несовршености, може да предизвика напади. Ранливо лице: лице во ситуација на физичка или психичка слабост“, кое законот го штити од злоупотреба извршена врз него.


Од Евлин Пије


Фото: nikolaos-dimou/pexels

Онеправданите. Понижените. Невидливите. Веќе извесно време се измислуваат потресни имиња за да се опишат „ниските класи“. Не знаеме точно на кого се однесуваат овие зборови, но кога не сме дел од нив, што обично го знаеме, тогаш сме и трогнати. Тоа е целата поента на овој лексикон. Неговиот емотивен тон...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW