Le Monde Diplomatique – Македонско издание

„Уморни сме од оваа војна“

Од инвазијата на Украина од страна на Русија на 24 февруари 2022 година, позиционата војна меѓу Киев и сепаратистите од нивните ровови се претвори во сеопшта офанзива. Речиси непроменета веќе осум години, линијата на фронтот се пресели кон запад под притисокот на руските и сепаратистичките проруски сили.


Од нашиот специјален дописник Лоик Рамирез*
*Новинар


Фото: Asim Alnamat/Pexels

Ја напуштивме Москва пред неколку часа. Покриен со бледо портокалова светлина која произлегува од ноќните светла, автопатот изгледа како бескрајна змија. Одеднаш се појавува сенка на нашата десна страна: воен конвој. Буквата „Z“ прикажана на страната и пред камионите не остава сомнеж за нивната дестинација. Исто е како и нашата:...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW