вторник, 5 Мар 2024 / 16:25:51
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Третата ера на пензиските реформи

Во 2020 година, поголемиот дел од вработените се пензионираат на 62-годишна возраст, а поголемиот дел од директорите на 63-годишна возраст. Затоа се чини дека сите професионални категории се погодени од предложената реформа. Сепак, последиците најверојатно ќе бидат потешки за некои. Во 2019 година, на 61-годишна возраст, 35% од француските работници немале ниту работа ниту пензија, а само 28% имале работа.[i] За нив, одложувањето на старосната граница за пензионирање ќе го продолжи периодот поминат во невработеност, надомест за невработеност, инвалидитет, болест или неактивност.

 


Од Мајкл Земур*
*Виш предавач по економија на Универзитетот Париз 1 Пантеон-Сорбона, Париз.


Фото: cottonbro-studio/pexels

„Ако сакаме да го зачуваме сегашниот пензиски систем базиран на солидарна дистрибуција чии корисници се нашите сограѓани“, објасни премиерката Елизабет Борн уште на 22 мај 2022 година (во Ла Трибин), „ќе мора постепено да работиме малку подолго.“ На многу начини, проектот што го најави претседателот Емануел Макрон за време на неговата...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW