вторник, 5 Мар 2024 / 16:17:28
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Транзицијата на Тунис во урнатини

„Враќање на диктатурата“, „контрареволуција“, „крај на арапската пролет“, не недостигаат пресуди за да се осуди авторитарниот пристап на претседателот Каис Саид. Во реалноста, зародишната туниска демократија долго време беше заглавена во меркантилни компромиси и деполитизација на општественото прашање.


Од Тиери Бразиллон*
*Новинар, Тунис


Фото: cottonbro-studio/pexels

На 25 јули, 94,6% од 2,6 милиони гласачи во Тунис (од 9,3 милиони потенцијални гласачи) рекоа „да“ на референдумот за новиот Устав што го бараше претседателот Каис Саид. Ова беше знак за поддршка на процесот што го започна една година порано од закупецот на Палатата Картагина, кој де факто го...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW