Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Транснистрија, остаток од еден замрзнат конфликт

Претседателот на Република Транснистрија чиј мандат завршува очекувано победи на изборите на 12 декември о.г. Во овој проруски сепаратистички регион во Молдавија, политиката повеќе не ги мобилизира масите. Почнувајќи од младите, уморни од живеење во непризнаена држава. Властите, од друга страна, се залагаат за независност и мултикултурна визија на молдавската нација, а во согласност со советското наследство

Од Питер Вал*
*Автор на Gilets Jaunes – Anatomie einer ungewöhnlichen sozialen Bewegung, Papyrossa-Verlag, Келн.


Фото: The-vegan-monster/Pexels

„Ако ме праша некој странец, одговарам дека сум од некаде, помеѓу Украина и Молдавија“, возвраќа Лудмила Кључ малициозно. Со шолја кафе во рацете, оваа триесет и шестгодишна бринета знае дека изговарањето на името на земјата во која живее би оставило збунет секој нејзин странски соговорник. Како наставничка по француски јазик,...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW