Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Владата на Бајден се соочува со наследството на надворешнополитички план оставено од мандатот на Трамп

Тежок дијалог меѓу САД и Иран

Познати се главните линии на блискоисточната политика на новата американска влада. Приоритет ќе се даде на враќањето на иранскиот нуклеарен договор од Виена, склучен на 14.07.2015 г., а потоа и осуден од Доналд Трамп нешто помалку од три години подоцна. Вториот приоритет е „рекалибрација“ на односот со Саудиска Арабија

Од Ибрахим Варде
Вонреден професор на Универзитетот Тафтс (Масачусетс, САД).


Фото: Luke Michael / Unsplash

Веднаш  по својот избор за претседател на САД, Џозеф Бајден потврди дека Америка се „враќа назад“ и дека неговата земја е „подготвена да управува со светот, а не да се оддалечува од него; подготвена да се соочи со своите противници, а да не ги отфрла своите сојузници; и подготвена да ги...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Април 2021.
Доколку сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW