Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Тешката одговорност на Белгија

Дури во април 2000 година премиерот Ги Верхофстад, кој во 1998 година беше шеф на парламентарната комисија за Руанда, оди во Кигали и ги изговара овие решавачки зборови: „Во името на мојата земја, во името на мојот народ, барам прошка од вас“

Колет Брекман
Новинарка, Ле Соар, Брисел


Фото: Paul Deetman / Pexels

Отсега па натаму, одговорноста на Белгија за геноцидот во Руанда е турната настрана со настаните што конечно дојдоа во центарот на вниманието во Франција. Сепак, одговорноста на бившата колонијална сила не се протега само за неколку години, туку со децении: откако на Белгија, како земја-победник во Првата светска војна, тогашната...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

 

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW