Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Од Наполеон до бурманската хунта

Техники и двосмислености на државниот удар

Со Француската револуција, државниот удар го менува своето значење и асоцира на нелегално заземање на власта од страна на поединец или мала група на луѓе. Во една хаотична состојба, генералот Наполеон Бонапарта успеа – со зачувување наизглед на правниот систем пред да  прибегне кон употреба на сила – не само да ја преземе власта, туку и да стави крај на републичката фаза на револуцијата. 

Од Доминик Пинсоле
* Предавач по современа историја. Соработник на Никола Патин, во заедничкото дело Дестабилизација на државата со напад на финансиски наплив. Од анти-даночен бунт до саботажа, 17-19 век, Arbre bleu uditions, Нанси, 2020 година.


Фото: Filip Andrejevic / Unsplash

Полесно е да организирате медиумски отколку државен удар. Колумната објавена на 21 април во магазинот Современи вредности е доказ за тоа: доволен е само еден повик потпишан од дваесетина пензионирани генерали. Особено среде комеморацијата на смртта на Наполеон (автор на најпознатиот државен удар) и шеесетгодишнината од последниот пуч во Франција. Двосмисленоста на текстот, кој...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW