Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Танго и политика

Лудоста започнала една вечер во 1911 година во еден салон на париското високо општество. Младиот аргентински писател Рикардо Гиралдес е поканет да покаже што се случува со овој танц, а за кој веќе почнува да се зборува. Тој прегрна една жена од публиката и направи неколку чекори. Ова предизвикува еден вид колективна хистерија, при што сите бараат да го научат тангото. Приказната за вечерта откако го обиколи Париз, она што ќе се нарече „тангоманија“, се протега прво на целото високо општество, а потоа постепено на сите слоеви на населението, правејќи ги танчерите од Рио де ла Плата кралеви на парискиот ноќен живот, сè уште малку под влијание на некои локални љубоморни ксенофоби


Од Жан-Луј Мингалон*
*Независен новинар-продуцент, коавтор на Dictionnaire passionné du tango, Éditions du Seuil, Париз, 2015.


Фото: Los Muertos Crew/Pexels

Се работи за танц, се разбира, за тангото. И, исто така, и за музика, песна, поезија. Вообичаено и повеќе или помалку нејасно, на тангото му се припишува аргентинско потекло, но гледајќи ги двојките што играат во просторот како еден вид кореографија на сублимирана желба, ретко се прашуваме како се родило,...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW