Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Тајван, парчето кое недостасува во сложувалката наречена „кинескиот сон“

Во 1979 година, островот имаше само дваесет и четири дипломатски сојузници, цифра блиска до петнаесетте разни канцеларии за врски кои денес го признаваат постоењето на држава на островот Тајван. Свесна дека е во позиција на сила, НР Кина потоа ја смени стратегијата од „ослободување“ на островот со оружје до промоција на мирно обединување преку зајакнување на економските и човечките врски.

Од Тангуј Лепезант
Предавач на Националниот централен универзитет (НЦУ), Таојуан (Тајван), и соработник во Центарот за француски студии за современа Кина (ЦЕФЦ), Тајпеј.


Фото: Henry Co/Pexels

„Најопасното место на светот“, пишуваше на насловната страница на списанието Економист во почетокот на мај. Насловната страница на списанието беше надополнета со радарска слика на Тајван, како островот да бил цел на подморница. Ова претставува дел од долга серија написи со слични наслови, кои самите рефлектираат множење на алармистички изјави...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW