вторник, 5 Мар 2024 / 14:42:34
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Светот и граѓанинот помеѓу ориентализмот и оцидентализмот

Во суштина, ориентализмот е продукт на империјализмот и колонијализмот на западноевропските држави, хранет преку експлоатацијата на природните и културните ресурси на „другите“. Меѓутоа, ниту еден културен процес не е толку едноставен и еднонасочен. Каде што е ориентализмот, таму ќе се појави и оцидентализмот

Борис Ефтимовски


Фото: Kon Karampelas/ Unsplash

Во текот на 19 век, во Западна Европа, пред сé во Франција и Англија, се развива еден тематски уметнички правец во рамките на акадамското сликарство познат како „ориентализам“. Во суштина се работи за уметнички дела кои се инспирирани, имитираат или прикажуваат аспекти на културата на Блискиот Исток, Северна Африка и...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

 

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW