Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Неочекуваната среќа на социјалдемократите

Во септември, Социјалдемократската партија (СПД) победи на германските парламентарни избори по долгогодишен колапс. Нејзината база и програма се наклонети кон лево, додека неговиот кандидат за канцелар, г. Олаф Шолц, го отелотворува десното крило. Дали оваа голема поделеност, која досега беше ставена во втор план, ќе го издржи тестот на очекуваната владина коалиција со Зелените и либералите?

Од Рејчел Кнебел
Новинар


Фото: Ingo Joseph/Pexels

Таа пуши пред стаклената зграда на пратениците на Бундестагот, облечена во фармерки, патики и капа на главата. Потоа не води низ напуштени ходници. Во неговата канцеларија, сè уште привремена, натрупани се шолји и торби со ликот на г. Олаф Шолц, кандидат на Социјалдемократската партија (СПД) на германските парламентарни избори на...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW