вторник, 5 Мар 2024 / 15:33:36
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Социјалниот лифт отсекогаш бил расипан

Терминот „меритократија“ сè уште не постоел како таков. Измислен во 1958 година од англискиот социолог Мајкл Јанг и увезен една деценија подоцна во Франција, по преводот на неговиот дистописки роман Подемот на меритократијата, брзо го изгубил своето првобитно значење и корозивност, бидејќи класната свест и солидарност, исковани во борби, се намалувале.

 


Од Пол Пасквали
Социолог, истражувач во францускиот Национален центар за научно истражување (ЦНРС), автор на Héritocratie. Les élites, les grandes écoles et les mésaventures du mérite (1870-2020), La Découverte, Париз, 2021 година.


Фото: Guillaume Meurice/Pexels

Само неколку формули го издржуваат тестот на времето. Формулата измислена за време на претседателската кампања во 1995 година од страна на либералниот политичар Ален Маделин, „расипаниот социјален лифт“ помина низ децениите без проблем. „Социјалниот лифт денес не функционира толку добро како пред педесет години“, изјави претседателот на Француската Република Емануел...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW