Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Смисла за историја, смисла за приказни

Дојде време за разочарување, за осаменоста на граѓанинот исправен пред крајот на колективните идеали, опасните лаги. Кои вредности треба да се бранат, ако сите се релативни? Врз основа на што треба да се спроведе акција за една трансформација? Која вистина да ја преферираме? Еволуцијата на учењето за историјата, како и политичката употреба на „националниот наратив“, се пример за едно вакво проблематизирање.

Од Евлин Пије


Фото: Art Lasovsky/Pexels

"Нам (итно) ни е потребен голем наратив". Стилот на Емануел Макрон е релаксиран на неговата страница на Фејсбук, каде користи извадок од неговите зборови кои се појавија во еден германски весник.[i] Но, пред протестантските јавни личности, на 26 октомври 2021 година, на вечерата во кругот на Шарл Жид, тој ја искажува...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW