Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Сложени геополитички равенки во дисперзирана Азија

Ако лидерите на Кина мислеа дека имаат малку простор за одмор, САД зафатени во Европа, обвинението против Пекинг што го водеше советникот за национална безбедност на Белата куќа г. Џејк Саливан, на 14 март мораше да има ефект на ладно рамо. Во пресрет на неговиот состанок со највисокиот кинески дипломат Јанг Џиечи, американскиот советник нашироко распространи дипломатска телеграма од тајните служби во која се тврди дека докажува дека Кинезите „воено ѝ помагаат“ на Москва – без повеќе докази отколку за оружјето за масовно  уништување што му се припишува на Ирак на Садам Хусеин во 2003 година, но не е важно. И покрај демантирањето на засегнатите страни, обвинението беше повторено од медиумите ширум светот.


Од Мартин Булард


Фото: Rodnae Productions/Pexels

На почетокот на конфликтот, речиси истите коментатори беа исто толку убедени дека Пекинг ќе го искористи руско-украинскиот фронт за да го нападне Тајван. Ако ова воопшто се земеше предвид, руското воено фијаско и обемот на санкциите против Москва ќе смират многу страсти. Ова не е непосреден проблем за кинеските власти....

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW