Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Шкотска во потрага по „праведна транзиција“

Во Шкотска, транзицијата кон обновливи извори на енергија создава помалку локални работни места бидејќи земјата ја нема потребната инфраструктура, ниту за демонтирање на старите нафтени платформи, ниту за изградба на нови ветерни турбини. Како резултат на тоа, овие две активности се спроведуваат во подобро опремени европски земји, особено во Скандинавија. Шкотскиот синдикален конгрес (СТУЦ), централното синдикално тело на Шкотска, бара огромни инвестиции од државните власти со цел да се развие локален индустриски сектор: „Имаме најмалку четири одлични пристаништа и, исто така треба, да ги модернизираме нашите производствени локации“, пледира неговиот генерален секретар, Дејв Моџам.


Од нашиот специјален дописник Лу-Ев Попер*
*Новинар


Фото: nur-andi-ravsanjani-gusma/pexels

На главниот остров на Шетланд, 180 километри северно од шкотскиот брег, сопственикот на мал индиски ресторан сонува за нешто поинакво. „Мораш да заминеш, тука не остана ништо за правење, беше многу живо пред неколку години, но сега е готово“. Пристигнувајќи во 1984 година во времето на нафтениот бум, неговото семејство отвори...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW