Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Шок за продолжување на ерата на нафтата

Како и секој голем историски настан, нафтениот шок во 1973 година беше предизвикан како од директен настан, така и од структурни причини. Војната на Јом Кипур (6-25 октомври 1973), помеѓу Израел и неколку арапски земји предводени од Египет и Сирија, дејствуваше како катализатор. Со цел да влијаат на конфликтот, неколку арапски земји што извезуваат црно злато, се одлучија за три суштински мерки: зголемување на цената за барел за 70 отсто, намалување на нивното производство за 5 отсто и ембарго против земјите што се сметаат за „непријатели“ бидејќи директно го поддржаа Израел преку испорака на оружје, а последнава мерка ги погоди главно САД и Холандија.


Од Акрам Белкаид


Фото: Connor Forsyth/Pexels

Во октомври 1973 година, развиениот свет ненадејно се распадна. Во Европа и Северна Америка, големи редици се протегаат до бензинските пумпи, додека цените на нафтата и бензинот растат. Соочени со ризикот од недостаток, западните влади го ограничуваат снабдувањето со горивото – прво по завршувањето на Втората светска војна, а медиумите...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW