Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Шок за глобалната економија

Војната во Украина и санкциите против Москва ја разгоруваат инфлацијата, особено во Европа. Како одговор на тоа, Европската централна банка планира понатамошно ограничување на активноста. Постепено, еврозоната се лизга во рецесија. Во секоја фаза, ригидноста на неолибералната ортодоксија на тој начин ја надувува бурата што доаѓа: никогаш промената на парадигмата не изгледала толку итна.


од Раул Сампоњаро*
*Економист во Одделот за анализа и предвидувања на Француската опсерваторија за економски услови (ОФЦЕ).


Фото: alesia-kozik/pexels

Во летото 2022 година, Меѓународниот монетарен фонд ги намали своите предвидувања за глобалната економија.[1] Институцијата со седиште во Вашингтон сега проектира дека глобалниот бруто домашен производ (БДП) во 2023 година ќе биде два поени понизок отколку што се очекуваше во јануари (поголема корекција од онаа што организацијата ја направи во...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW