Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Шаматот во сенка на „кинескиот сон“

Создадени на интернет, Шаматите ги наелектризираа кинеските индустриски градови со нивните бујни фризури. Овие млади селани-работници, кои ги напуштија селата, имаа блескави успеси на почетокот на 21 век пред да станат тема на разговор. Зошто предизвикаа толкава омраза на социјалните мрежи? Документарецот на Ли Јифан, кој им оддава почит, дава неколку одговори.

Од Од Фредерик Далеас*
Преведувач (на кинески), автор на Sonder l’envers, јуни 2021 годинаВртоглави фризури, флуоресцентна коса, раскошни костими... Така се појавија, во средината на 2000 година, Шаматите, овие млади луѓе налик на јапонските манга суперхерои, кои сериозно детонираа во кинескиот пејзаж. Сè започна во 2006 година, кога Луо Фуксинг, 11-годишно дете, ја откри јапонската и корејската музика и мода, кои тогаш беа...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW