вторник, 5 Мар 2024 / 14:25:09
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Сепак, сè било напишано

Земјата е трансформирана во огромна клептократија, брутално опишана од полковникот Кристофер Коленда, еден од советниците на американската војска во Авганистан: „Сакам да направам една аналогија со ракот. Ситната корупција е како рак на кожата; имаме средства да се справиме со тоа. Корупцијата на повисоко ниво, во рамките на министерството, е како рак на дебелото црево: тој е посериозен, но ако го отстраните навреме, ќе заздравите. Клептократијата, од друга страна, е како рак на мозокот: тој е фатален

од Мартин Булар


Фото: Marko Beljan / Unsplash

Никогаш досега ниту една земја не го добила својот прекар толку заслужено - „гробишта на империи“. Откако ги истера Монголците и Персијците, Авганистан ја истера Велика Британија од својата територија во XIX век, Советскиот Сојуз во XX век и САД во XXI век. На крајот на најдолгата војна во својата...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW