Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Се oладивме – кога станува се потопло

Ерупцијата на „климатската вонредна состојба“ во центарот на главните прашања на општеството, логично требаше да ја стави и неодржливата природа на нашиот економски модел – и потребата да се излезе од него – во фокусот на поширокото внимание. Но, ефектот не ја откри самата причина…

Од Беноа Бревил и Пјер Римбер


Фото: Markus Spiske/Pexels

Непосредно пред да ја претстави првата кандидатура на екологист за претседател на Француската Република во 1974 година, агрономот Рене Димон се појави на страниците на Ле Монд дипломатик со своја статија за алтернативата дека политичкиот екологизам би требало да одлучи за победникот на овие претседателски избори. Може, напиша тој, да...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW