Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Руската “левица” растргната од војната

Водена од добрите резултати на законодавните избори во септември 2021 година, новата генерација на комунистички пратеници се надеваше дека ќе стане главната опозициска сила во Кремљ. Но, ова беше пред војната. Оттогаш, нивното раководство ги охрабрува вооружените операции во Украина додека ги чисти дисидентите во своите редови. Надвор од парламентот, левичарските активисти ја продолжуваат борбата.


Од Илја Будраицкис*
*Есеист и политички теоретичар, објавил: Dissidents among dissidents. Ideology, politics and the Left in Post-Soviet Russia, Verso, Москва, 2022.


Фото: Martin Dickson/Pexels

Во говорот одржан на 22 февруари о.г., во пресрет на инвазијата на Украина, рускиот претседател Владимир Путин ги изложи идеолошките мотиви кои го оправдуваат започнувањето на војната против Украина. За него, оваа земја, во нејзините сегашни граници, би била вештачки ентитет создаден од болшевичката власт и „кој денес со право...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW