вторник, 5 Мар 2024 / 15:42:37
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Жед за реформи во Латинска Америка

Здравствената криза тешко ги погоди особено таканаречените „неформални“ работници (мали семејни бизниси, маалски продавници, самовработени и улични продавачи или ситни фармери), а кои претставуваат дури повеќе од половина од работоспособното население во Латинска Америка, или 140 милиони луѓе.[i] Немајќи формални договори за вработување и социјално осигурување, тие немаат корист од ваквите заштитни инструменти како нивните европски колеги. Нема синдикат да зборува за нив и во нивно име, лишувајќи ги од можноста да преговараат со властите или со организациите на работодавачите.

од Ернесто Сампер Пизано*
*Поранешен претседател на Колумбија (1994-1998) и поранешен генерален секретар на Унијата на јужноамериканските држави, УНАСУР (2014-2016).


Фото: Pexels

Кога пандемијата Ковид-19 се појави наеднаш во Латинска Америка во 2020 година, регионот беше целосно неподготвен за истата. Всушност, пандемијата откри приватизирани здравствени системи и недоволно финансирани јавни болници, а како последица на враќањето на власт на неолибералните латинскоамерикански влади од средината на 2010-тите. Истражувањето и развојот, кои беа целосно...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW