Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Раси и класи, јужноамериканска мешавина

Латинска Америка никогаш не се потруди да ја дефинира етничката припадност на нејзините „татковци-основачи“. Откако се оттргнаа од шпанските и (на поинаков начин) од португалските круни, суверенитетот се сметаше дека остана во рацете на народот. Наместо да се потпираат на постоечки етнос, процесите на национално формирање се повеќе етногенеза

Од Езекел Адамовски
Автор на „Historia de la Argentina. Biografía de un país desde la conquista española hasta nuestros días“ (Crítica, 2020 година).


Фото: Isabela Kronemberger / Unsplash

Во Латинска Америка како и на други места, капитализмот има изградено класни хиерархии поддржувајќи ги веќе постоечките етнички и расни разлики. За време на освојувањето во 16 век, се појавувват две категории : од една страна, поразените домородци, од друга страна шпанските или португалските колонизатори. Развојот на ропството се додава...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW