Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Медиумска кампања којашто не успеа да ги убеди вработените да се организираат

Против Амазон, синдикатите ја загубија битката за Алабама

За да се надмине безизлезната ситуација, некои предлагаат бојкот на Амазон. Но, дури и овие активисти несвесно ја збогатуваат мултинационалноста, без разлика дали со купување преку интернет од конкурент како eBay, за кој Амазон испорачува производи, или со користење на Netflix или Google, бидејќи Amazon Web Services напојуваат големи мрежи на интернет и ги складираат нивните бази на податоци


Максим Робин
Новинар, специјален дописник


Фото: Daniel Holland / Unsplash

„Давид против Голијат“. Споредбата постојано се спомнува кај активистите кои минатиот март одржаа референдум за создавање синдикатски оддел во „BHM1“, огромниот магацин на Амазон во Бесемер, Алабама. Сепак тој не беше узурпиран. Работници-ракувачи, од кои мнозинството беа афро-американци, ја предизвикаа една од најмоќните компании во светот, сопственост на најбогатиот човек...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

 

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW