вторник, 5 Мар 2024 / 14:34:00
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Прогресивците и уметноста

Во минатото, левичарското размислување честопати беше помалку во согласност со трендовите на пазарот, помалку способно да ги меша моралистичкиот приказ со целта за трансформација. Антонио Грамши, коосновач на Италијанската комунистичка партија, не потсетува дека „уметноста е едукативна како уметност, но не и како едукативна уметност“.

Од Евелин Пије


Фото: russn fckr / Unsplash

Шегите беа доста ретки за време на здравствената криза. Меѓутоа, имаше една, за време на  еден од карантините: кога претседателот Емануел Макрон, со засучени ракави, малку разбушавен, но навидно лут, им се обрати на уметниците за да им ја објасни  смислата на животот и за „тајмингот“: „Робинзон Крусо, тој не заминува со...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW