вторник, 5 Мар 2024 / 15:09:48
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Калабрија, долгото судење на Ндрангета

„Причините за мафијата“

„Мафијата е човечки феномен; како и сите човечки феномени, тој има почеток, еволуција и, следствено, ќе има и свој крај. Ако сакаме ефикасно да се бориме против неа, не смееме да ја претвориме во чудовиште. Таа не е ниту октопод, ниту рак. Сепак, мора да признаеме дека таа личи на нас“…

Од Џовани Иерарди
Претседател на Секцијата на Алто Кротонезе во Калабрискиот институт Рафаеле Ломбарди Сатријани за фолклорно и социјално истражување, поранешен градоначалник на Петилија Поликастро (Калабрија, Италија).


Фото: Rodnae Productions / Pexel

Големото судење што почна минатиот 13 јануари во судницата-бункер на Ламеција Терме, во провинцијата Катанзаро, во Калабрија, најсиромашниот регион на Италија, иницира размислување за мафијата и нејзините различни компоненти - Ндрангета (калабриска мафија), но и Коза Ностра (Сицилија), Камора (Неапол) и Сакра корона унита (Апулија). Сценографијата е импозантна: 250 обвинети,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Април 2021.
Доколку сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW