вторник, 5 Мар 2024 / 15:07:37
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Бунт на американската војска на рускиот фронт

Пред еден век, во Русија, се случи првиот воен пораз на САД

  • Овој текст е заснован на напис објавен во Волстрит џурнал под наслов „Само еднаш американските трупи се бореле против Русите, и тоа на крајот на Првата светска војна – и изгубиле“. Сторијата за оваа епизода од воената кампања во Русија се заснова на изворни воени документи, декласифицирани владини извештаи, писма, дневници и филмови, како и мемоари на американски војници.

Од Мајкл М. Филипс
Новинар


Фото: Ivan Smiths / Unsplash

Единствената директна воена конфронтација меѓу американски и руски војници датира повеќе од еден век, на крајот од Првата светска војна. Заврши со пораз на САД. Илјадници американски војници беа испратени во Русија, таму да ги заштитат воените магацини од германски напад. Но, кога пристигнаа, таа војна веќе беше завршена. Друга...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW