Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Прашање на отпор

По ова прашање, едноставно практиката одлучувала. Пред самото ропство да стане систематско, немало потреба од систематски закон со кој би се регулирала оваа материја. И ропството не можело да стане систематско сè додека африканскиот доживотен роб чинел двапати повеќе од англискиот договорен слуга изнајмуван за пет години, а и постоел голем ризик да умре пред да поминат тие пет години.

Од Барбара Џ. Филдс, историчар на Универзитетот Колумбија, САД; и Карен Е. Филдс, социолог.
Автори на книгата: Racecraft. Ou l’esprit de l’inégalité aux États-Unis, Agone, Марсеј, 2021 година, од каде е преземен овој текст.


Фото: Lalesh Aldarwish/Pexels

Расата не е дел од човечката биологија (за разлика од дишењето или сексуалната репродукција); ниту пак е идеја (како вредноста на знакот π) што би можела да води свој самостален живот. Наместо тоа, расата претставува идеологија, која се јавува во даден историски момент, поради објасниви причини. Затоа се развива од...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW