Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Повеќе да не се плашиме од одрастот

Враќањето во глобалната економија ги смирува медиумите, инвеститорите и креаторите на политиките. Но, сепак, дали враќањето на вчерашниот раст може одржливо да ја обезбеди иднината на човештвото? Постојат многу аргументи во корист на намалување на најштетните економски фактори; еден пристап кон еколошки, социјални, културни и демократски предизвици што премногу често се карикира.

Од Венсан Лиже
Инженер, ко-координатор на социјалната задруга Каргономија во Будимпешта, ко-автор (со Анитра Нелсон) на Exploring Degrowth: A Critical Guide, Pluto Press, 2020 г., и (со Изабел Брокман) на Degrowth, fake or not, Tana Éditions, 2021 г.


Фото: Ron Lach/Pexels

  Една меѓународната платформа за плодна дебата сега е анимирана околу поимот на одраст (т.е. degrowth).[1] Од доста очигледни еколошки причини, можноста за бесконечен раст во конечен свет повеќе не може да биде илузија. Во нееднаков, продуктивистички и потрошувачки свет, „секогаш повеќе“ ги достигнува своите реални граници. Според поддржувачите на...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW