Le Monde Diplomatique – Македонско издание

По Кабул – целта е Багдад

Кампањата во Авганистан во есента 2001 година ги одложи плановите за американски воен напад врз Ирак. Како жестоки поддржувачи на демонтирање на режимот на Садам Хусеин, неоконзервативците тогаш работеа на постигнување на оваа цел да биде во согласност со интервенцијата против Талибанците.

Од Акрам Белкаид


Фото: Md Mahdi / Unsplash

На 15 септември 2001 година, додека урнатините на Светскиот трговски центар во Њујорк сè уште димеа од нападот, претседателот Џорџ В. Буш свика еден мал комитет во Кемп Дејвид. Присутни се секретарот за одбрана Доналд Рамсфелд, број два во Пентагон Пол Волфовиц, советничката за национална безбедност Кондолиза Рајс и генералот...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW