Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Пластиката е фантастична

Мултинационалните компании за нафта и гас се главните виновници за климатските промени, но тие често бегаат од анализа. Истрагата на трите компании кои емитуваат најмногу јаглерод диоксид – Aramco, Gazprom и China Energy – ги открива нивните стратегии за да ги сокријат своите минати и идни одговорности. Примерот за пластика ги илустрира вознемирувачките методи како и алчноста.

Од Микаел Кореја*
*Автор на Criminels climatiques, Enquête sur les multinationales qui brûlent notre planète, La Découverte, 2022 година, од каде е преземен овој текст


Фото: Catherine Sheila/Pexels

Пластични кеси се брануваат под морето како школка од медузи. Топки од стиропор во утробата на рибата. Желка на која ѝ се вади сламка од ноздрите. Овие шокантни слики го обиколија светот, откривајќи ги штетните ефекти на загадувањето со пластика врз животната средина. Еден тон од овој материјал завршува во...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW