вторник, 5 Мар 2024 / 15:05:23
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Партиска номинација со помош на анкети за јавно мислење

Филтрирани според постапката на предлагање од локални избрани функционери, изјавите за кандидатура се множат во пресрет на претседателските избори во 2022 година. Сепак, во минатото, процесот на избор на кандидати беше привилегија на самите партии, но во изминатите 15 години, сеприсутноста на анкетите за намерите за гласање, кои некои луѓе ги ставаат во срцето на нивната стратегија, го наруши процесот. Во интерес на демократијата?

 


од Ален Гаригу
Почесен професор по политички науки на Универзитетот на Париз-Нантер, Париз, Франција. Автор на книгата Le Vote et la Vertu. Comment les Français sont devenus électeurs, Presses de Sciences Po, Париз, 1992 г.


Фото: Lukas/Pexels

Коментаторите генерално го припишуваат ширењето на анкетите на падот или неуспехот на политичките партии. Зарем повеќе не би било спротивно, дисквалификација на партиите од анкетите? Институцијата за избор на претседател на Републиката со општо право на глас во 1962 година иницираше процес што нејзиниот иницијатор - генералот Де Гол -...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW