Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Пацифистите и главниот град на светот

Кратко пред избувнувањето на Првата светска војна, меѓународното пацифистичко движење се стремеше да изгради универзален град кој ќе ја собере научната, интелектуалната, спортската и духовната елита на сите нации. Во својата последна книга, новинарот Жан-Батист Мале ја раскажува малку познатата приказна за оваа утопија која ги зближила судбините на буржоаските филантропи, социјалистите и кралот на Белгија.

 


Од Жан-Батист Мале* <
*Новинар, автор на книгата: La Capitale de l'humanité, која ќе биде објавена на 6 октомври 2022 година од Éditions Bouquins, од каде е изваден овој текст.


Фото: Valentin Antonucc/Pexels

По неговото пристигнување во Брисел на почетокот на септември 1911 година, поранешниот американски дипломат Урбан Леду отиде во седиштето на Унијата на меѓународни здруженија. Таму запознал две личности на мировното движење: библиографот Пол Отле и неговиот пријател Анри Ла Фонтен. Како сенатор на белгиската Работничка партија, Ла Фонтен претседава со...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW