Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Оружје, морал и модел на клиентот

Доблесните принципи, поттикнати од пријателски притисок, веќе ја прекинаа сочната француска продажба на оружје, како во 2014 година, кога Париз одби да ѝ отстапи два носачи на хеликоптери на Москва за да ја санкционира Русија за нејзините дејствија во украинскиот конфликт. Но, сомнежите се променливи, како што е прикажано со желбата на Франција да тргува со Египет на маршал Сиси.

Од Себастијан Фонтенел


Фото:Pexels

Франција веќе половина век им продава оружје на некои од најбруталните и најрепресивните режими во светот, кога не им дава лекции за демократска пристојност на другите држави. Во седумдесеттите години на минатиот век тргуваше со расистичка Јужна Африка, со Аргентина на генералите, со Шпанија на генерал Франко и со Грција...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW