Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Оркестарот на хаосот на СТО

Од 2020 година, разните рестрикции и забрани, наметнати од тековната здравствена и пандемиска состојба, ја нарушија и така деликатната инфраструктура на глобалната трговија. Конципирани од 1990-тите за да промовираат максимално офшорирање на производството во земјите со ниска цена на трудот, глобалните синџири на снабдување сега се распаѓаат.

Пјер Рембер


Фото: Pexels/Pixabay

Како што сè забораваме, така и почнуваме одново. Во последниот квартал од 2021 година, дури 111 контејнерски бродови беа закотвени пред пренатрупаните пристаништа во Калифорнија до тој степен, што американската влада дури и размислуваше да ја мобилизира Националната гарда за да го забрза истоварот на стоката; стотици илјади празни контејнери...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW