вторник, 5 Мар 2024 / 15:08:21
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Новите парадигми на молекуларната биологија

Сега е достапен широк спектар на алатки за решавање на основните биолошки прашања со апликации во медицината, земјоделството и животната средина. Сепак, уредувањето на геномот и новите генетски техники покренуваат многу прашања за етиката и биобезбедноста кои, повеќе од кога било, бараат јавна дебата и меѓународна регулатива.

Од Бруно Канар* и Етјен Декроли*; Жак ван Хелден**
*Директори за истражување во Националниот центар за научни истражувања (CNRS), Лабораторија за архитектура и функција на биолошки макромолекули, Универзитет на Екс-Марсеј. **Професор по биоинформатика на Универзитетот на Екс-Марсеј, Лабораторија за теории и пристапи на геномската сложеност (TAGC).


Фото: Chokniti Khongchum/Pexels

Модерната технологијата напредува побрзо од нашата способност да ја процениме врската помеѓу нејзините потенцијални придобивки и опасности од истата. Не ги предвидуваме ризиците поврзани со употребата на нови молекуларни алатки или можните последици од ослободувањето на живи генетски модифицирани организми (ГМО) во екосистемот и пошироко. Научните и етичките прашања поврзани...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW