вторник, 5 Мар 2024 / 14:33:14
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Нов почеток за Чиле

Со речиси 56 отсто од гласовите, левичарскиот кандидат Габриел Бориќ штотуку победи на претседателските избори против Хозе Антонио Каст, кандидат носталгичен за хунтата на Аугусто Пиноче. Сега на триесет и пет години, Бориќ ќе стане најмладиот претседател во историјата на Латинска Америка кога ќе ја преземе функцијата на 11 март 2022 година. Потоа, ќе остане сè да се направи…

 


од Франк Годишо*
*Универзитетски професор и коавтор (со Томас Посадо) на книгата: Gouvernements progressistes en Amérique latine (1998-2018), издадена од Presses universitaires de Rennes (2021 г.).


Фото: Osvaldo Castillo/Pexels

Треперење на олеснување поминува низ поголемиот дел од Чиле вечерта на 19 декември. Се разбира, одекнува кај лидерите на чилеанската левица, но кружи и од куќа до куќа, на социјалните мрежи, поврзувајќи стотици илјади граѓани. Предводена од кандидатот Хозе Антонио Каст, реакционерната и неолиберална екстремна десница, носталгична за диктатурата (1973-1989...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW