Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Финска и Шведска го рушат нордискиот идеал

Напаѓајќи ја Украина за да го спречи нејзиниот влез во НАТО еден ден, рускиот претседател Владимир Путин штотуку ги однесе Шведска и Финска директно пред вратата на НАТО. Напуштањето на нивната неутралност, која сè уште беше актуелна до пред шест месеци, ги натера овие две нордиски земји да се откажат од она што беше дел од нивниот идентитет и пример.


Од Хеики Патомаки*
*Професор по меѓународни односи и светска политичка економија на Универзитетот во Хелсинки, Финска.


Фото: Chris Margaritis/Pexels

За време на Студената војна, нордиските земји беа широко сфатени како модел на просветлено и антимилитаристичко општество, кое се стремеше кон социјална правда и беше морално супериорно над двата спротивни пола на современоста: САД и Советскиот Сојуз. Двете најславни инкарнации на овој модел подолго време беа Шведска и Финска. Постои...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW