вторник, 5 Мар 2024 / 13:49:04
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Виктор Орбан ја консолидира својата моќ благодарение на фондациите

Низок удар врз Унгарија

Создадена од семејството Томбор за финансирање на нивните академски и културни проекти, Фондацијата „Tihanyi“ прерасна во компанија за управување со средства, откако се здоби со многу јавни средства. Ултраконзервативна лоби група одржува тесни врски со владата на премиерот Виктор Орбан.

Од Корентин Леотар и Томас Лафит
Главен уредник на „Courrier d’Europe centrale“ и новинар, Будимпешта


Фото: Durjay Sarkar / Unsplash

По волја на унгарската влада, приватните фондации ја презедоа контролата врз повеќето универзитети и јавното богатство од неколку милијарди евра. Со оваа огромна приватизација од нов вид, премиерот Виктор Орбан ја соблекува државата во корист на своите блиски, додека го зацврстува неговото влијание во културните и академските институции во земјата....

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW