Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Белгија, соработници во потрага по нов модел

NewB или сон на етичките банки

Започнат во 2011 година од страна на мрежата Financité, како одговор на финансиската криза во 2008 година, проектот NewB доби поддршка од главните белгиски синдикати – Генералната федерација на трудот на Белгија (FGTB), Конфедерацијата на христијански синдикати (CSC) и на голем дел од асоцијативниот свет (Oxfam, Greenpeace, Attac и многу други)

Од Силвен Ансијо и Себастијан Жилард
Новинари


Фото: Micheile Henderson / Unsplash

„Да ја смениме банката на подобро“: на 21 ноември, оваа порака беше запишана со големи букви на екраните на соработниците поврзани со генералното собрание на NewB, новата „кооперативна“, „етичка“ и „одржлива“ белгиска банка “. На сцената поставена за оваа пригода, сегашниот претседател на институцијата, г. Бернард Бајо, ги придружува поканетите гости и го претставува г. Тjери Смет, идниот извршен директор. Поранешниот лидер на приватната банка Puilaetco Dewaay, тој не ги криеше своите емоции: „Не можев подобро да ја завршам својата кариера отколку да го пренесам триесетгодишното искуство во NewB.“

Целосна статија: 820 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Март 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW