Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Невработеноста и убиствената реформа на социјалата

Влегувајќи во сила на 1 октомври минатата година, реформата на осигурувањето за невработеност доведе до значително намалување на бенефициите за многу повремено вработени кои не работеле со полно работно време во текот на изминатите две години. Претставени како средство за борба против кратките работни договори на одредено време, новите правила всушност ги казнуваат оние кои се предмет на нив, особено во контекст на здравствената криза наметната со ковид пандемијата.


Од Дамијан Лефоконие*
*Новинар


Фото: Sinitta Leunen/Pexels

Едно утро во јануари о.г., 35-годишната Натиса Хебир, самохрана мајка на две деца која живее во близина на Кан, седна со шолја кафе за да ги направи своите пресметки: „Забележав дека ми требаат 700 евра за да го поминам следниот месец“, објаснува таа. „Никогаш немав проблем со парите или со работата...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW