вторник, 5 Мар 2024 / 15:44:17
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Неутралност – оружје за мир

Разбирајќи дека Западот нема да интервенира директно на нивно тло, украинските водачи би можеле да се откажат од пристапувањето во НАТО, со цел да се запрат борбите и за повлекувањето на руските војници. Сега во срцето на преговорите, статусот на неутрална земја може да изгледа несигурен, но овозможува и поголема автономија на одлучување додека учествува во мирен соживот.

 


Од Филип Декамп


Фото: Ron Lach/Pexels

„Доколку светот не оди кон катастрофа, само политичко решение може да го врати мирот. (...) Целта на договорот би била да се воспостави и гарантира неутралност на народите на Индокина и нивното право на самоопределување какви што се, и секој да биде целосно одговорен за своите работи.“ Во својот говор во...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW