вторник, 5 Мар 2024 / 14:39:48
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Западниот извоз кој ги уништува напорите на локалните екологисти

Наплив на ѓубре во југоисточна Азија

Во Индонезија, но исто така и во Малезија, Тајланд, Филипини и Виетнам, се повторува истата приказна: онаа на бескрупулозните претприемачи кои тврдат дека рециклираат пластичен отпад. Во многу случаи, пластичниот отпад е само подреден, изгорен на отворено или расфрлан во дивината

Од Видал
Антрополог, авторка на есејот „Égologie.Écologie, individualisme et course au bonheur“, Le Monde à l’envers, Гренобл, 2017 година


Фото: Claudio Schwarz / Unsplash

Во раните часови од денот, купишта мртви лисја и пластични обвивки се горат пред домовите во Kalianyar, село во источна Јава, во кое живее г. Сламет Ријади. Тој работи во туризам откако сам научил англиски. Тој знае дека горењето не прави сè да исчезне. „Бидејќи веќе не можат да видат...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

 

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW